dilluns, 31 d’octubre del 2011

SORTIDA "PARLEM DE DROGUES"

Objectiu: Acompanyar a l'alumnat en la sortida "Parlem de drogues" i participar al col.loqui amb  l'alumnat.


Com es torna addicta una persona? Quin és el procés de l'addicció? Com afecten les drogues el cervell, els òrgans i les nostres conductes? Aquestes preguntes entre d'altres han tingut resposta avui a través de la visita virtual a l'exposició que hem fet amb els alumnes de 4t d'ESO al Caixaforum amb el títol: "Parlem de drogues".

Qui més qui menys, tots els alumnes tenien coneixements previs sobre les drogues. Els continguts que han anat sortint al llarg de l'exposició han estat: Les drogues: què és?, el negoci de les drogues, el procés de l'addicció, les drogues i el cervell, les drogues i la conducció, el respte de la prevenció, creus que ja ho saps tot?, ara, tu decideixes.
La veritat es que m'ha agradat molt la presentació de l'exposició, la part visual ha jugat un paper important (a través de cartells lluminosos, pantalles tàctils o representacions gràfiques). D'aquesta manera els alumnes han pogut captar la informació i finalment en un col.loqui entre tots, posar-la en reflexió.
A través d'un simulador de joc de ruleta russa, hem pogut conèixer les probabilitats de caure en l'addicció a qualsevol tipus de droga. Amb els cartells lluminosos hem pogut comprovar de quina manera afecta psicològicament i físicament. També hem comparat dos teranyines, una teixida per una aranya sana amb la que l'havia fet una aranya sota l'efecte de LSD. 



Què els ha sorprés?
- Que l'alcohol pot causar la mort.
- Que el tabac és la droga més addictiva i que hi ha un milió de morts per any a Europa.
- Que Espanya és el principal consumidor mundial de cocaïna, porta d'entrada de moltes drogues i un dels principals estats consumidors d'heroïna.
- Els danys irreversibles que poden comportar les drogues.


Què m'ha sorprés a mi? que alguns alumnes després de l'exposició, no s'acabaven de creure algunes informacions o més ben dit, no pensaven que tot plegat pogués tenir tantes conseqüències negatives.
Penso que ha estat una sortida força profitosa, participativa i engrescadora per part de tot l'alumnat.

Aquí podeu veure l'exposició virtual: http://www.hablemosdedrogas.org/ca/exposicionhablemosdedrogas


dissabte, 15 d’octubre del 2011

BIBLIOGRAFIA/WEBGRAFIA


&   AINSCOW, M. (2001) Desarrollo de Escuelas inclusivas. Barcelona: Narcea.
& FERNANDEZ SIERRA, J (1995). El trabajo docente y psicopedagógico en educación secundaria. Aljibe.
&  MARTÍN, E I TIRADO, V. (Coord.) (1997). La orientación educativa y profesional en la educación secundaria. Barcelona: Horsori/ICE UB.
& MARTÍN, E IMAURI, T. (Coord.). (1996). La atención a la diversidad en la educación secundaria. Barcelona: Horsori/ICE UB.
&  MONEREO, C. (2002). Centros de secundaria de calidad, centros que aprenden de la diversidad. A Educación secundaria: un camino para el desarrollo humano (pp. 37-60). Santiago de Chile: UNESCO.
& MONEREO, C. (coord.) (1998) Instantànies: projectes per atendre la diversitat educativa. Barcelona: Edicions 62.
& ONRUBIA,J.; FILLAT, M.; MARTÍNEZ, D.; UDINA, M. (1998). Criteris psicopedagógics per a l'atenció a la diversitat. Barcelona: Departament d'Ensenyament, Generalitat de Catalunya.
&  PUJOLÀS; MASET, P (2005). La inclusió escolar: principis I estratègies per a fer-la possible. Àmbits de pedagogía núm 15.
&  ROLAND G. THARP, PEGGY ESTRADA, STEPHANIE STOLL DALTON I LOIS
& YAMAUCHI. (2002). Transformar la enseñanza. Excelencia, equidad, inclusión y armonía en las aulas y las escuelas. Barcelona: Paidós.
        http://www.xtec.es/~nalart/PPT/tutoria.ppt (Teoria de les Intel.ligències múltiples)
        http://www.xtec.es/~amerlo/projecte/pagina2.htm (Treball per projectes)


FUNCIONS COM A PROFESSIONAL


D’entre les funcions de la professional de psicologia i pedagogia del centre, vaig a especificar les que em proposo assolir al llarg del meu període de pràctiques:

Funcions

Meva intervenció
1. Atenció a l’alumnat:


1.1 Docència, prioritzant l’alumnat amb més dificultats a fi que assoleixi les competències bàsiques.
X
- Docència amb la psicopedagoga amb un grup flexible de 4t d’ESO. Àrea: Llengua Catalana. Objectiu: Que siguin competents amb llenguatge i que puguin arribar a treure’s el graduat amb ESO.
1.2 Atenció individualitzada a alumnes amb necessitats educatives especials i alumnes que, per situacions personals o socials, requereixen una atenció específica.
X
- Atenció dins l’aula ordinària: treball per projectes a 1r d’ESO.
2. Suport tècnic al professorat:                            
X
Suport tècnic al professorat de 1r i 4t d’ESO:
2.1 Valoració de necessitats educatives de l’alumnat en l’àmbit acadèmic i escolar i concreció de propostes d’intervenció educativa.

- Valoració de les necessitats dels alumnes de 1r i 4t d’ESO.
- Entrevista amb els alumnes amb dificultats específiques.
2.2  Col·laboració en la planificació d’estratègies organitzatives i didàctiques per a l’atenció a necessitats educatives de l’alumnat, que afavoreixin la participació d’aquest alumnat en l’entorn escolar ordinari.
X
- Participació en l’elaboració d’un projecte per realitzar-lo a 1r d’ESO durant el 1r trimestre.
- Reunió amb l’equip docent de 1r d’ESO i psicopedagoga, per organitzar i valorar el treball interdisciplinar per projectes.
2.3. Participació en l’elaboració i el seguiment de plans individualitzats.
X
- Participació en l’elaboració i seguiment dels PI de 1r i 4t.
2.4 Aportació de materials específics i adaptats que facilitin la participació de l’alumnat amb dificultats específiques en les activitats ordinàries del centre i de l’aula.

No es preveu.
2.5 Col·laboració en la prevenció de conductes de risc i en la gestió de conflictes.

No es preveu.
2.6  Participació en la comissió d’atenció a la diversitat a fi de col·laborar en la planificació i el seguiment de mesures d’atenció a les necessitats educatives de l’alumnat del centre.
X
- Assistència a la reunió de la CAD.
2.7 Coordinació de les actuacions dels serveis externs que intervenen en l’atenció a l’alumnat.

X
- Reunió d’inici de curs amb la psicopedagoga del centre, de l’EAP i la professional de serveis socials per recollir la informació de traspàs dels alumnes de 1r d’ESO i organitzar l’atenció que faran als alumnes les diferents professionals.
3. Orientació a l’alumnat i suport a l’acció tutorial:


El professorat d’orientació educativa pot col·laborar amb els tutors en:
3.1 L’aplicació d’estratègies per al coneixement del grup i de l’alumnat.

No es preveu.
3.2 L’atenció i el seguiment de l’alumnat amb dificultats específiques i de l’alumnat amb escolarització compartida.

- Reunions individuals i d’inici de curs amb els alumnes de 1r amb dificultats específiques i la psicopedagoga del centre.
3.3  El desenvolupament de sessions de grup.

No es preveu.
3.4 La planificació i el desenvolupament d’activitats d’orientació escolar i professional, principalment al final de cada etapa escolar.
X
- Participar en la programació, assessorament i desenvolupament del projecte de recerca per als alumnes de 4t d’ESO, dissenyant activitats entorn al tema del projecte “Món laboral: Autoconeixement i orientació”.
3.5  El desenvolupament del Programa salut i escola.

No es preveu.
3.6. La realització d’entrevistes amb famílies.

No es preveu.

FASES PLA DE TREBALL


FASE 1 :  - Diagnòstic inicial: conèixer el funcionament del centre, les relacions amb els diferents professionals interns i externs i organització de l’alumnat.
Objectius:
- Identificar les característiques i necessitats de l’alumnat d’ESO per fer-ne l’atenció i seguiment a través dels diferents professionals del centre.
Destinataris: Alumnat d’ESO amb necessitats específiques.
ACTIVITATS I CONTINGUTS
Continguts:
- Alumnat d’ESO amb necessitats específiques.
Activitats:
-   Reunió d’inici de curs amb la psicopedagoga del centre, la de l’EAP i la de serveis socials i repartir l’alumnat entre les diferents professionals d’acord amb les seves característiques i problemàtiques: familiars, psicològiques...
INDICADORS D’AVALUACIÓ
- Registre de l’alumnat de 1r C d’ESO amb nee que atendrà la psicopedagoga del centre.
FASE 2 :       Recerca de fonaments teòrics: sobre el treball per projectes en el marc de les competències bàsiques i sobre les característiques pròpies de l’alumnat amb nee.                                                   
Objectius:
- Conèixer el treball per projectes: projecte interdiciplinar i projecte de recerca.
- Conèixer les característiques pròpies de l’alumnat amb nee que tenim dins l’aula, per tal de donar-li una atenció adequada.
Destinataris: Alumnes de 1r C i 4t d’ESO (grup flexible).
ACTIVITATS I CONTINGUTS
Continguts:
- El treball per projectes en el marc de les competències bàsiques.
- Característiques de l’alumnat de 1r C i 4t d’ESO (grup flexible).
Activitats:
- Recerca d’informació sobre les característiques del treball per projectes.
- Revisar el traspàs d’informació de primària a secundària per tal d’identificar les característiques de l’alumnat de 1r C d’ESO.
- Reunió individual amb l’alumnat amb nee per tal de tenir un primer contacte amb la psicopedagoga del centre i conèixer el cas.
- Elaborar el PI dels alumnes de 4t d’ESO que fan el grup flexible de Llengua catalana.
INDICADORS D’AVALUACIÓ
- Recull informatiu sobre el treball per projectes en un marc competencial.
- Acta sobre els temes i acords tractats a la reunió individual amb els alumnes amb dificultats específiques de 1r C d’ESO.
- PI dels alumnes de 4t d’ESO en el grup flexible de Llengua catalana.
FASE 3 :      Elaboració de la proposta d’intervenció:
Objectius:
- Elaborar un projecte interdisciplinar pels alumnes de 1r d’ESO.
- Participar en la programació de les activitats previstes sobre el treball de recerca de 4t d’ESO amb els alumnes que han escollit de tema: Món laboral: Autoconeixement i orientació.
Destinataris: Alumnes de 1r i 4t d’ESO.
ACTIVITATS I CONTINGUTS
Continguts:
-          El projecte interdisciplinar. (1r)
-          El projecte de recerca (4t)
Activitats:
- Elaboració d’un projecte de treball interdisciplinari per als alumnes de 1r d’ESO en coordinació i col.laboració amb l’equip docent.
- Elaboració d’una programació sobre l’assessorament i orientació, que rebrà l’alumnat de 4t d’ESO que vol accedir a un cicle formatiu, en el desenvolupament del seu treball de recerca.
INDICADORS D’AVALUACIÓ
- Penjar al moodle de l’institut les activitats del projecte interdisciplinar.
- Guió de l’assessorament que es farà als alumnes de 4t d’ESO.
FASE 4 :   Seguiment del pla de treball:
Objectius:
-          Fer una avaluació continuada del treball interdisciplinar per projectes.
-          Revisar els Plans individualitzats i si cal modificar-los.
-          Assessorar i orientar als alumnes de 4t d’ESO en el treball de recerca.
Destinataris: Alumnat de 4t .
ACTIVITATS I CONTINGUTS
Continguts:
-          El treball interdisciplinar per projectes.
-          El PI
-          Projecte de recerca.
Activitats:
- Participació en diferents sessions on es desenvolupi el treball per projectes.
- Reunions amb equip docent de 1r d’ESO i professionals (EAP, serveis externs...)
- Revisió del PI del grup flexible de 4t, i si cal modificar-lo.
- Participació en el desenvolupament de les activitats programades per realitzar el projecte de recerca a 4t d’ESO.
INDICADORS D’AVALUACIÓ
- Valoració del seguiment:
-   A 1r d’ESO del treball interdisciplinar per projectes.
-   Del treball del grup flexible a 4t d’acord amb els continguts i objectius previstos al PI
-   Del projecte de recerca de 4t.
FASE 5 :  - Anàlisi dels resultats:
Objectius:
- Avaluar el projecte a 1r d’ESO i els resultats dels alumnes.
- Avaluar els treballs de recerca de 4t d’ESO.
- Coavaluar el PI del grup flexible de 4t.
Destinataris: equip docent i professional.
ACTIVITATS I CONTINGUTS
Continguts:
-          El treball per projectes.
-          El treball de recerca: Món laboral: Autoconeixement i orientació.
-          PI a 4t (Grup flexible de llengua catalana).
Activitats:
- Identificar el nivell d’assoliment dels objectius previstos a l’inici del projecte, d’aquells alumnes de 1r amb nee.
- Reunió de final de projecte amb l’equip docent (tutors de 1r d’ESO) i professional que hagi intervingut, per tal d’autoavaluar el projecte realitzat durant el 1r trimestre.
- Lectura dels treballs de recerca elaborats pels alumnes de 4t d’ESO.
- Recollida de notes obtingudes al grup flexible i valorar els resultats d’acord amb els objectius previstos al PI.
INDICADORS D’AVALUACIÓ
- Avaluació final del projecte desenvolupat a 1r d’ESO.
- Autoavaluació del desenvolupament del projecte.
- Avaluació final dels treballs de recerca resultants a 4t d’ESO.
- Autoavaluació de la nostra tasca (assessorament i orientació) a 4t d’ESO.
- Avaluació del PI realitzat a 4t d’ESO.

OBJECTIUS


Objectiu general:
ATENDRE A LA DIVERSITAT EN EL MARC DE LES COMPETÈNCIES BÀSIQUES: des del treball per projectes (projecte d’aula i de recerca) i des del treball amb grups flexibles.
Objectius específics:
·           Conèixer el funcionament i organització del centre.
·           Conèixer les característiques de l’alumnat de 1r d’ESO.
·        Elaborar i valorar el treball per projectes com a metodologia inclusiva i la seva incidència en el desenvolupament de les competències bàsiques.
·           Elaborar els PI dels alumnes de 4t d’ESO.
·         Participar en les reunions de tutors i equip docent de 1r cicle d’ESO per l’avaluació i seguiment del treball per projectes.
·         Participar amb la psicopedagoga del centre en l’orientació i les activitats previstes a l’alumnat de 4t d’ESO per a realitzar el treball de recerca “Món laboral.
·           Coordinar-me amb els diferents professionals per obtenir informació i poder desenvolupar el pla de treball.